Η φωνή της τοπικής κοινότητας Γδοχίων

Ηχηρά ονόματα, “Καποδίστριας”, “Καλλικράτης”, “Κλεισθένης” που θρυμματίζουν τ’ αυτιά μας, το βίο μας αλωνίζουν, έκλεψαν την ταυτότητα και την ανεξαρτησία του τρίτου βαθμού αυτοδιοίκησης.

Την ταυτότητα της Κοινότητας, την οικονομική της υπόσταση και τη σχετική ανεξαρτησία της.

Και την ταυτότητα του δημότη της συνάμα.

Κανένα κακό θεραπεύτηκε με τη δημιουργία των μεγάλων Δήμων, πολλά νέα κακά προέκυψαν, τα χωριά μαράζωσαν ή έγιναν υπηρέτες της μητρόπολης. 

Ένας καφκικός πύργος χτίστηκε για το δημότη, που ζητά την πληροφορία, την εξυπηρέτηση την υποστήριξη, για την τοπική κοινότητα που ψάχνει για την ταυτότητά της. 

Καταδικάστηκαν κι οι δυο να περιμένουν δύσπιστοι τον προγραμματισμό της μητρόπολης τα ψιχία της γενναιοδωρίας του, χωρίς να ξέρουν, χωρίς να κατανοούν, πως και τι συνεισφέρουν, πως αξιοποιούνται οι πόροι και η κληρονομιά του.  Ο δημότης λειτουργεί πια μόνο με βάση τις επιθυμίες, τις ατομικές του εμπνεύσεις και σχεδιασμούς, τους κύκλους, τα κοινωνικά δίκτυα και τους “φίλους” που δημιουργεί εύκολα κι αστόχαστα πολλές φορές. 

Με ελπίδα αναζητούμε το δρόμο προς την καρδιά και τη λογική σας.  Όσων μένουν όσων γεννήθηκαν εδώ, όσων μας ήρθατε από τις πόλεις κι από τα ξένα γιατί αγαπήσατε αυτή την Κοινότητα.  Κι όσων νοερά θα μας επισκέπτονται από άλλους τόπους.

Η μεγάλη σκέψη…

Πίσω από την απόφαση δημιουργίας του δικτυακού τόπου

«Οι μεγάλες σκέψεις, λέει, ο μεγάλος μας Φιλόσοφος, ο Κώστας Αξελός, είναι κάτι το πάρα πολύ σπάνιο και δεν τρέχουνε ούτε στους δρόμους, ούτε βρίσκονται οργανωμένες από τα κόμματα, ούτε κυριαρχούν στα Πανεπιστήμια”

Ο καιρός θα δείξει αν αυτή η σελίδα είναι προϊόν μεγάλης σκέψης.

Είναι ίσως δημιούργημα των καιρών.  Με σκοπό να παρέμβει ουσιαστικά στα δρώμενα και τα παραλειπόμενα.  Να γίνει ένας μη κερδοσκοπικός κόμβος, ένα φυτώριο ιδεών και προτάσεων, ένα εργαστήρι σκέψεων και πράξεων, ένας οργανισμός συνεκτικός δράσεων και πρωτοβουλιών.

Είχαμε την επιλογή να δώσουμε lifestyle / ανάλαφρη μορφή στον ιστότοπο.  Ή  να μιλήσουμε για τον τόπο μας, τις ομορφιές και τις ανάγκες του.  Να δημιουργήσουμε δράσεις που ξεπερνούν τα καθηλωτικά όρια που επέλεξαν και επιλέγουν οι κυβερνήτες μας. 

Να δημιουργήσουμε κάτι σαν ένα σκιώδη δήμο που αναδεικνύει την ενημέρωση  και την υποστήριξη του δημότη στο έπακρο

Να συνεισφέρουμε στη διεκδίκηση περισσότερων πόρων με ισορροπία στις τοπικές κοινότητες, που επαναλαμβανεται είναι η σπονδυλική στήλη του Δήμου.   Που παρουσιάζει δυστυχώς, πολλά προβλήματα, στα ισχία και στους σπονδύλους και τον καθηλώνουν σε δράσεις επιφάνειας και χωρίς όραμα και προοπτική.

Η προσπάθεια μπορεί να φαίνεται ότι εστιάζεται σήμερα στο χωριό μας, την τοπική ενότητα Γδοχίων της Δημοτικής Ενότητας Ιεράπετρας.  Αλλά φιλοδοξεί να γίνει πρότυπο και γι άλλες όμοιες πρωτοβουλίες.

Διαλέξαμε το πρώτο,

διαλέξαμε να είμαστε εσείς !

Με τη συμμετοχή σας στο forum το blog, τις ομάδες, με τις ιδέες και τα άρθρα σας, με τα αιτήματα και τις πρωτοβουλίες σας. 

Συμμετέχετε  (στη λήψη και την εκτέλεση των αποφάσεων) σημαίνει κόπο, ιδρώτα και μάτωμα ποδιών …. χωρίς ανταπόδοση εφήμερη … η προσπάθεια θα είναι επιτυχημένη αν κάτι δημιουργηθεί και συντηρείται….

Ο λόγος ανήκει κυρίως στους νέους !

Περισσότερα